A fenntarthatóság koncepciója

A SÜBA már régóta nagy hangsúlyt fektet a megújuló energiák hasznosítására és céljául tűzte ki, hogy az aktuális, valamint a jövőbeli projektjeinél lehetőség szerint lemondjon a fosszilis energiahordozók alkalmazásáról.

Ez elsősorban alternatív energiarendszerek meghonosításával, például a talajvíz és a föld hőjének hasznosításával, hőszivattyús rendszerekkel valósulhat meg. Az épületszerkezeteket egyrészt télen a hő leadásához, másrészt nyáron az épület hűtéséhez („épületrészek aktiválása”) mint egyfajta energiatároló közeg lehet hasznosítani. Előnyt jelent ebben a vonatkozásban az alacsony energiaigény, a magas kényelmi komfort, valamint kellemes érzést nyújtó sugárzó hő a lakóterekben.

A jövőben az új technológiák alkalmazásával a SÜBA számára lehetővé válik, hogy lakólétesítményeinek hőmérsékletszabályozását a legalacsonyabb energiafelhasználással oldja meg. Ezek a forrás-megtakarító intézkedések nem csak az általános energiafelhasználást csökkentik, hozzájárulva ezzel a klímavédelemhez, de hosszú távon – összehasonlíthatóan – az alacsony üzemeltetési költségben is megmutatkoznak.

Nachhaltigkeitskonzept

Megújuló
energiák hasznosítása

Megújuló energiák hasznosítása

Fenntarthatóság és építkezés

A fenntartható építkezés azonban nem csak az energiának az épületben történő hatékony és fenntartható hasznosítását jelenti. Nagy szerepet játszik ebben a szükséges erőforrások felhasználásának csökkentése, valamint az újrahasznosítható források minél szélesebb körű alkalmazása.

Épületeink kiváló tulajdonságai az energiahatékonyság, az ökológiai minőség, a kényelem és kivitelezés minőségének tekintetében a jóval alacsonyabb üzemeltetési, ill. életciklus-költségekben is megmutatkoznak.

A kritériumok nem csak a magas energiahatékonyságra és a megújuló energiahordozók hasznosítására terjednek ki, de az infrastruktúra minőségére, az ökológiai építőanyagok bevetésére, valamint a termikus kényelem elérésére is. A SÜBA által megbízott építőipari vállalatokkal egyeztetve kell biztosítani mindenekelőtt a forrás-kímélő építőanyagok megválasztását is, hogy ezzel vevőink számára mindenkor minőségileg értékes és hosszú távon használható lakótereket alakíthassunk ki.

Mivel a fenntarthatóság szellemében nem csak az új építkezések optimalizálása játszik jelentős szerepet, de a meglévő ingatlanok hasznosítása felé történő fokozott orientálás is jelentős fenntarthatósági potenciálokat rejt magában, így SÜBA a jövőben meglévő létesítmények további hasznosítása, azok felújítása, valamint átépítése és bővítése mellett is elkötelezte magát. A meglévő struktúrák hasznosításával már önmagában is csökken a felhasznált építőanyagok energia- és erőforrásfelhasználása. Ezen túlmenően a meglévő épületek revitalizálása nem csak a belvárosi helykihasználáshoz és az ebből eredő területmegtakarításhoz járul hozzá, hanem jelentős szerephez jut építészeti kultúránk megőrzésében is.

Az épületszerkezetek aktiválása környezetbarát alternatívát jelent a klímaberendezésekkel szemben.

Megújuló
energiák hasznosítása